Aftrek Ziektekosten 2015

/De WMO zal in 2015 zich laten gelden als de meest omvattende veranderingen in het Nederlands zorgstelsel. De wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel een ieder te laten participeren in de samenleving en probeert zo lang mogelijk de individuele zelfstandigheid te bevorderen.

Een onderliggende reden van de WMO is het betaalbaar houden van de zorg. Het opnieuw structureren van de zorgverlening en de bijbehorende kosten moet dus naast een idealistische ook aan een financiële doelstelling weten te voldoen. In de kern betekent dit dat bepaalde zorgverleningen onder de verantwoordelijkheid gaan vallen van je respectievelijke gemeente. Dit is een doordringende verandering die zich op veel manier zal uiten. Ook belastingtechnisch gaat er het één en ander veranderen. De aftrek van de ziektekosten voor 2015 zullen er anders uitzien dan in voorgaande jaren.

De aftrek van de ziektekosten voor 2015, wat betekent dit voor jou?

Doordat verschillende zaken qua zorgverlening straks de verantwoordelijkheid zijn van de gemeentes betekend dit ook dat bepaalde diensten niet langer aftrekbaar zijn bij de belasting. De aftrek van de ziektekosten voor 2015 kunnen dus afhankelijk van je situatie veranderen.

Door het herverdelen van de zorg is het de bedoeling dat er meer ruimte komt voor maatwerk in de individuele zorgverlening. Kernwoorden die de WMO het beste omschrijven zijn maatwerk, samenwerking (participatie), langer thuis wonen en zo veel mogelijk zelfstandigheid. De gemeenten krijgen in deze meer verantwoordelijkheid. Daar tegenover staat dat zij een grote beleidsvrijheid krijgen.

Als het dan aankomt op welke ziektekosten wel  of niet aftrekbaar zijn, is er één vuistregel; alle zorg die onder de WMO valt is niet langer te gebruiken als aftrek voor de ziektekosten in 2015. Dit geldt overigens ook voor het eigen risico en de eigen bijdrage. Kortom, de ziektekosten waar u geen aftrek in 2015 meer over kunt krijgen zijn ziektekosten verbonden aan diensten die u worden aangeboden door de gemeente.

Zorg waar die niet meer als aftrek geldig zijn als ziektekosten voor 2015, zijn onder andere woningaanpassingen zoals bijvoorbeeld een traplift, een verhoogd toilet of benodigd vervoer dat anderzijds ook door de gemeente geregeld kan worden. De zorgpremie en het eigen risico zij zoals gezegd niet aftrekbaar.

 

Aftrek over ziektekosten in 2015 is dus direct gebonden aan zorg die nu onder de gemeente valt. Elke gemeente heeft tot een bepaalde hoogte ruimte om zelf invulling te geven aan de zorgverlening en dit kan een direct effect hebben op wat wel en als aftrek kan gelden voor ziektekosten voor 2015.

Waar houd je rekening mee qua aftrek ziektekosten 2015

Ziektekosten waar je wel aftrek over kunt krijgen in 2015 zijn in definiëren als ziektekosten die niet vergoed worden door uw zorgverzekeraar, een andere instantie, niet onder het eigen risico vallen of onder het WMO 2015 vallen.

Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een behandeling aan accupunctuur, homeopathie of revalidatie.

  • Punten waar rekening mee gehouden moet worden in de aftrek van de ziektekosten van 2015 zijn;
  • Konden de kosten worden vergoed of moest ik het zelf betalen;
  • Is er sprake van een vergoeding en wat moest ik zelf betalen;
  • Hoort de uitgave bij de aftrekbare ziektekosten?;
  • Kan ik mijn aftrekposten extra verhogen? Deze opslag is tot een modaal inkomen mogelijk (zie hierna);
  • Wat is mijn eigen bijdrage volgens mijn drempelinkomen?

 

De eigen bijdrage die ook niet als aftrek geld over de ziektekosten van 2015 wordt trouwens door verschillende factoren opgemaakt. De gemeentes zelf kunnen verschillende hoogtes bereken qua eigen bijdrage. Ook je drempel inkomen heeft invloed op de hoogte van je eigen risico.

Je gemeente en de belastingdienst hebben natuurlijk veel meer informatie over de aftrek van je ziektekosten over 2015. Wat duidelijk is, is dat hoe zich dit financieel gaat uiten, afhankelijk is van je situatie. Dit geldt eigenlijk voor het totaalbeeld van je zorgverzekering. Bij Checko heb je daarom niet alleen de mogelijkheid om alle zorgverzekeraars te vergelijken, maar ook om dit specifiek op jouw situatie af te stemmen. Dankzij de vergelijking van Checko weet je dus zeker dat je de goede verzekering neemt afgestemd op jouw situatie. De aftrek van je ziektekosten van 2015, wel of niet een aanvullende verzekering en hoe hoog je eigen risico is. Samen met Checko je zorgverzekering vergelijken, zo kom je tot de juiste keuze!